Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri ve devlet hastanelerinde görevli diş hekimlerinin 14 Şubat 2025'te iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı.
Diş hekimlerinin talepleri arasında çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hizmet kalitesini artıracak malzemelerin sağlanması ve yardımcı personel sayısının artırılması yer alıyor.
Akarken, yaptığı yazılı açıklamada, diş hekimlerinin uzun süredir "iş yükünün arttığı, çalışma şartlarının kötüleştiği ve mesleklerini yaparken karşılaştıkları engellerin daha da dayanılmaz hale geldiği" gibi sorunları dile getirdiğini belirtti.
"SAĞLIK BAKANLIĞI, YILLARDIR TALEPLERİMİZE DUYARSIZ"
Kalitesiz malzemeler, sık sık arızalanan cihazlar ve eksik personel nedeniyle işlerini verimli yapamayan diş hekimlerinin, sağlık hizmeti alan vatandaşların mağduriyetine neden olduğuna dikkat çeken Akarken, şu ifadeleri kullandı:
"Bugün diş hekimleri büyük bir yalnızlık ve umutsuzluk içinde çalışma şartlarımızın iyileştirilmesini istemektedir, biz de onların yanındayız. Sağlık Bakanlığı, yıllardır taleplerimizi dikkate almamakta. Bu durumu değiştirebilmek amacıyla birlik olarak sesimizi duyuruyoruz. Hekimler, mağduriyet yaratan yönetmelikler ve genelgelerle karşı karşıya bırakılamaz. Mevzuat artık sağlık hizmetlerinin sunulmasını engelleyen bir sistem haline geldi, diş hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının emeklerini karşılayamıyor. Artık yeter. Diş hekimlerinin temel sorunları, artan iş yükü, kalitesiz malzeme ve cihazların mecburi kullanımı, yardımcı personel eksikliği ve '4 Elle Çalışma Kuralı'nın uygulanamaması gibi ciddi problemlerdir. Ayrıca, ek ödeme dengesizliği ve maddi hak kayıpları ile halkın uzman diş hekimine ulaşamaması da sorunları daha karmaşık hale getiriyor. Bu görevlerin uzun süreli olması, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir."
Sağlık alanında etkin hizmet verilmesi için acilen düzenleme yapılması gerektiğini belirten Özlem Akarken, diş hekimlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, kaliteli hizmet sunumu için gereken malzemelerin sağlanması ve yardımcı personel sayısının artırılmasının önemine dikkat çekti.