Yürüyen Zatürre Vakaları Artıyor: Prof. Dr. Elif Dağlı Uyardı
Zatürre vakaları son dönemde artış gösterdi, özellikle mikroplazma mikrobunun neden olduğu 'yürüyen zatürre' vakaları okul çağındaki 5-15 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülüyor. Türk Toraks Derneği Üyesi ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, zatürreden daha hafif olan bu hastalığa 'yürüyen zatürre' denildiğini belirterek, hastalığın genellikle ayakta atlatıldığını ifade etti.
Prof. Dr. Elif Dağlı, son dönemde 'yürüyen zatürre' vakalarının arttığını ve bunun, her 4-8 yılda bir salgın yapan bir mikroorganizmanın yeniden yayılmasından kaynaklandığını açıkladı. Ayrıca, kalabalık ortamlarda uzun süreli bulunmanın ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin bu artışa neden olduğunu belirtti.
Mikoplazma Mikrobunun Tehlikesi
Prof. Dr. Dağlı, mikoplazma mikrobu ile temastan 15-25 gün sonra belirtilerin başladığını ve hastalığın 2-4 gün içinde ağırlaşabileceğini söyledi. Yürüyen zatürre belirtileri arasında derin nefesle artan göğüs ağrısı, öksürük nöbetleri, ateş, titreme, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluk bulunuyor. Diğer belirtiler kaybolsa bile halsizlik devam edebiliyor.
Akciğerde Yama Görüntüsü
Hastalık tanısının fizik muayene ve akciğer röntgeni ile konulduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, "Zatürrede röntgen filminde tek bir etkilenmiş alan görünürken, 'yürüyen zatürre' de akciğerde yama tarzında dağılmış birçok etkilenmiş alan vardır" dedi. Yürüyen zatürre hastalığında ateş düşük seviyelerde olur, balgamlı öksürük yerine kuru öksürük görülür.
Okul Çocuklarında Sık Görülüyor
'Yürüyen zatürre' en çok okul çağındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ateş, yorgunluk, baş ağrısı, kuru öksürük, kulak ve sinüs enfeksiyonları, boğaz ağrısı, cilt döküntüleri gibi belirtilerle kendini gösterir. Hastalık 1 ila 4 hafta sürebilir ve bronş aşırı duyarlılığı veya astımı olan çocuklarda hırıltılı nefes almayı tetikleyebilir.
Zatürreden Ayıran Özellikler
Yürüyen zatürre, zatürrenin daha hafif bir türüdür ve yatak istirahati veya hastane yatışı gerektirmez. Kalabalık ortamlarda, okullarda, yatakhanelerde ve askeri kışlalarda sıkça görülür.
Bulaşma ve Hijyen Uyarısı
Prof. Dr. Dağlı, 'yürüyen zatürre'nin öksürük ve hapşırık ile yayıldığını belirterek, hastalığın bulaşmasından korunmak için yakın temastan kaçınılması ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Hastalık, yakın ve uzun süreli temasla bulaşsa da toplu taşıma ve okul gibi yerlerde de bulaşma riski yüksektir.