Başkan Aras'tan Çimento Fabrikası İçin ÇED Süreci İtirazı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Deştin ve Bayır mahalleleri arasında planlanan çimento fabrikası projesine karşı halkın mücadelesini vurgulayarak Çevre Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2024 12:01

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe'nin Bayır Mahallesi arasında yapılması planlanan entegre çimento fabrikasıyla ilgili olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çağrıda bulundu. Aras, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, projeye karşı bölge halkının ve çevre örgütlerinin sürdüğü mücadelenin önemine dikkat çekti.

Deştin Mahallesi'nde yapılması planlanan çimento fabrikası, bölge halkı ve çevre örgütleri tarafından uzun süredir karşı çıkılan bir proje olarak gündemde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 28 Kasım’da gerçekleştirdiği İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı sonrasında, proje ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Ancak, bölge halkı ve çevre örgütleri, çimento fabrikası için yapılan imar planlarının iptal edilmesini talep ediyor. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, fabrikayla ilgili olarak ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin sonlandırılmasını istedi.

"Yargı Kararlarına Rağmen ÇED Süreci İşletiliyor"

Başkan Aras, yaptığı paylaşımda, "Deştin’de kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen Entegre Çimento Fabrikası projesi için ÇED süreci işletiliyor. Proje hakkında yöre yurttaşları, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Yatağan Belediyesi, MUSKİ ve diğer birçok kamu kurumu, proje ile ilgili bilimsel, teknik ve hukuksal itirazlarını dile getirdi" ifadelerini kullandı. Ayrıca, çimento fabrikasının yerleşim yerleri ve su kaynaklarının yakınında kurulmasının mümkün olmadığını belirterek, "Bu gerçekler karşısında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başta yörede yaşayan köylülerimiz olmak üzere kamuoyunun beklentilerine yanıt vererek ÇED sürecini sonlandırmasını talep ediyorum" dedi.

"Orman ve Tarım Alanlarına Zarar Verecek"

Aras, projenin kapsamındaki 6 adet kalker ve kil ruhsat sahasının 3 kapalı ormanlık alanda kaldığını ve bu alanlarda madencilik yapılmasının orman mevzuatına aykırı olduğunu da vurguladı. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin, maden ruhsatlarının iptal edilmesi için Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açtığını belirten Aras, proje sahasının zeytinlik ve tarım alanlarını da kapsadığını, bu tür alanlarda çimento fabrikası kurulmasının mümkün olmadığını söyledi.

Deştinliler, CHP Grup Toplantısında

Öte yandan, Deştin Çevre Platformu üyeleri ve bölge halkı, çimento fabrikasına karşı yürüttükleri mücadeleye devam ediyor. Bugün saat 13.30’da Ankara’da gerçekleştirilecek olan CHP Meclis Grup Toplantısı’na katılmak üzere yola çıkan Deştinliler, ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşecekler. Bu görüşme, çimento fabrikası projesine karşı olan tepkilerini daha geniş bir platformda dile getirmeleri açısından büyük önem taşıyor.