Çamurdan Gübre Üretilecek !

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ, atıksu arıtma tesisi çamurunu kendi tesisinde işleyerek ücretsiz gübre dağıtacak.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2025 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2025 14:28

MUSKİ, Arıtma Tesisi Çamurunu Kendi Tesisiyle Arıtacak: Çiftçilere Ücretsiz Gübre Dağıtılacak

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü, önemli bir yatırımı hayata geçirmeyi planlıyor. Menteşe İlçesinde bulunan Muğla Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) içine, arıtma işlemleri sırasında oluşan çamurun bertaraf edilmesi ve gübreye dönüştürülmesi amacıyla yeni bir tesis kurulacak.

Çamurun Bertarafı Yıllık 135 Milyon TL'ye Mal Oluyordu

Atıksu arıtma tesislerinde meydana gelen çamurun bertarafı, şu anda Muğla'da mevcut bir tesis olmaması nedeniyle farklı illere gönderiliyor. Bu durum, MUSKİ’ye yıllık yaklaşık 135 milyon TL'lik bir maliyet yükü getiriyordu. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın talimatıyla harekete geçen MUSKİ yönetimi, bu maliyeti ortadan kaldırmak ve çevre dostu bir çözüm üretmek için yeni bir tesis kurulmasına karar verdi.

TÜBİTAK ile Hazırlanan Proje

Muğla AAT'ye kurulacak tesis için TÜBİTAK ile birlikte bir proje hazırlandı. Tesis için resmi prosedürler başlatılırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci tamamlandı ve 10 günlük askı süresi başladı. Yeni tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte, Muğla genelindeki 32 atıksu arıtma tesisinde oluşan günlük yaklaşık 120 ton çamur, kapalı kamyonlarla Muğla AAT’ye getirilerek burada bertaraf edilecek.

Çamurdan Gübre Üretimi ve Ücretsiz Dağıtım

Muğla’daki bu yeni sistemle, çamur çevreye zarar vermeden TÜBİTAK tarafından geliştirilen kavitasyon cihazı ile işlenecek ve anaerobik tanklarda (digester) gaz üretimi sağlanacak. Ayrıca, bu süreçle elde edilen organik gübre, toprağa uyumlu olacak ve doğaya zarar vermeyecek. Elde edilen gübre, çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacak ve böylece Muğla ekonomisine katkı sağlanacak.

Bu yatırımla birlikte MUSKİ, çamurun bertarafı için yıllık 135 milyon TL tasarruf sağlayarak, çevre dostu ve ekonomik bir çözüm üretmiş olacak.