Muğla’da çimento fabrikasına karşı mücadele eden köylüler, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde imar planlarının iptali taleplerini yineledi. Görüşme esnasında Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir ile kısa süreli tartışma yaşayan köylüler, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yurtdışında olmasına da tepki gösterdi. Köylüler ellerinde zeytin dalları ile oturma eylemi yaptı.
Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi, Aralık Ayı toplantısı bugün Türkan Saylan Çağdaş Yaşam ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yurtdışında olması nedeniyle Başkan Vekili Merve Fidem Barut’un başkanlığında yapıldı.
Toplantıya, çimento fabrikasına karşı mücadele veren Muğla Çevre Platformu üyeleri ve bölgeden köylüler de katıldı. Bölge halkı ve çevreciler çimento fabrikası alanının imar planlarının iptalini talep etti.
Gündemin 25. maddesinde Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Demirbaş, çimento fabrikası alanındaki imar planlarının iptali konusu ile ilgili komisyon görüşünü okudu. Komisyon görüşünde şu ifadeler yer aldı:
“…Önergede yer alan yapı ruhsat alıklarının ve eklerinin teknik ve hukuki değerlendirilmesinin ise ayrı ayrı yapı ruhsatlarının iptali davalarında incelendiği ve buna ilişkin mahkeme kararının kesinleşmesi nedeniyle, yargı kararına uyulmasının zorunlu olması, yargı kararlarının meclis gündeminde tartışılamayacağı, kaldı ki bu konuda yetkinin Büyükşehir Belediye Meclisinde değil yapı ruhsatının düzenlendiği ilgili Menteşe Belediye Başkanlığında olduğu, sonuç olarak önergede bahsi geçen ve yargı kararlarına konu olan imar planı ve yapı ruhsatına ilişkin olarak, hukuki sürecin ayrı ayrı ilgili idarelerin ilgili idari birimleri tarafından takibinin gerekliliği, komisyonlarımızca müşterek olarak oybirliği ile uygun bulunmuştur.”
Kavaklıdere Belediye Başkanı Demir: “Ruhsatı hangi belediye verdiyse onu ilgilendiren bir konu”
Komisyon görüşünün okunmasının ardından söz alan Kavaklıdere Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Demir, konunun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülmemesi gerektiğini söyledi. Demir, “Bu konu meclisimize geldiği zaman meclisi ilgilendirmeyen bir konu olmadığını zaten söylemiştik. Ruhsatı hangi belediye verdiyse onu ilgilendiren bir konu. Bizim burada gördüğümüz, deştin çimento fabrikası ile ilgili geriye bıraktığımız 15 yıllık süreçte çok fazla gündem oluşturuldu. Bu gündemi oluşturan kesimlerin, en büyük destekçileri de çevre platformları ve belli siyasilerimiz vardı. Onlar seçim öncesinde çok hararetli bir şekilde özellikle Deştin ve Bayır da köylülerimizi de maalesef kullanarak, ‘Biz kesinlikle buradaki çimento fabrikasına ruhsat vermeyeceğiz, açtırmayacağız’ diye beyanatlarda bulundu. Buna istinaden de oradaki insanlarımız belli siyasi partilere de oy verdi. Ben bu konunun burada oylanmasının doğru olmadığını söylüyorum” dedi.
Başkan Demir: “Köylülerimiz kullandırıldı”
Başkan Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal tarafından bilgilendirme yapılmasını gerektiğini belirterek, “Muğla için bu kadar önemli olan bir konunun Ahmet Aras ve Gonca Başkanımızın da bilgilendirme yapmaları daha iyi olur diye düşünüyorum. Benim önerim, belediye meclislerinin imar planı yapma yetkisi var. Eğer çimento fabrikası ile ilgili samimi bir şekilde biz Muğla’da yapılmasını istemiyorsak, vatandaşa istemiyor gibi görünüp el altından istiyoruz gibi görünüyorsa o ayrı. İmar plan değişikliklerinin iptali değil de imar planlarını değiştirebiliriz. Bununla ilgili yetkimiz var. Burada köylülerimiz de var ben onlar adına üzülüyorum. Çünkü şimdiye kadar maalesef saf, saf derken samimi köylülerimizin belli siyasi ve STK’lar tarafından kullandırıldığını düşünüyorum” dedi.
Deştin köylüsü Şener: “Bizi kimse kullanmadı”
Toplantıya katılan çevreciler ve köylüler, kararı ve Başkan Demir’in “Köylülerimiz kullandırıldı” açıklamasını protesto etti ve imar planlarının iptal edilmesini istedi. Köylülerden İsmail Şener, şunları söyledi:
“Muğla’yı korumak bir avuç köylünün görevi ve sorumluluğu değildir. Muğla’yı korumak hepimizin ortak görevidir. Ortada bir ÇED raporu yok. Danıştay 6 Daire nihai kararını vermiş. Olmayan ÇED’in eksiklerinin tamamlanması ile ilgili Çevre, Şehircilik Bakanlığında kanunların arkasından dolaşarak İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) düzenlenmiştir. İDK kuruluna talimat gitmiştir ve Muğla çıkarları karşısında nihai kararını aleyhimize vermiştir. Sayın başkan lütfen köylülerimizin kullanıldığı ile ilgili cümlelerinizi geri alın bizi kimse kullanmadı.”
Başkan Demir: “Perde arkasında ruhsat verme çalışmaları yapılıyor”
Köylülerin tepkisi üzerine konuşan Demir, “Ben sanayici bir insan olarak çimento fabrikası yapılmasına karşı değildim. Son zamanlarda yapılan şeylerden sonra, burada sıkıntı şu, vatandaşa ‘Çimento fabrikası yapılmasın’ deniliyor ama perde arkasında ruhsat verme çalışmaları yapılıyor. Biz bundan rahatsızız” çevrecilerimiz ve köylülerimiz ile birlikte hareket edeceğimizi belirtiyorum” dedi.
Komisyon görüşü oy çokluğu ile kabul edildi
Komisyon görüşü oy çokluğu ile kabul edilirken toplantının birinci oturumu kapatıldı. Toplantı arasında köylüler, meclis salonundan çıkmayarak yere oturdular ve yurtdışında oldukları gerekçesiyle toplantıya katılamayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ın gelmesini talep ettiler.
“Ahmet başkan köye geldi bize söz verdi”
Köylüler, “Deştin çayı özgür akacak” sloganları atarken, ellerinde zeytin dalları ile açıklama yapan bölge halkından kadınlar, “Ahmet Başkan köye geldi bize söz verdi. Biz memleketimizden çimento değil zeytinyağı fabrikası istiyoruz. Devlet nerede? Hukuk, adalet nerede? Bizi böyle eden Osman Gürün ve Bahattin Gümüş değil mi? Osman gürün biz burada otururken kaçtı gitti. ‘Zeytin yok’ diyen Barış Saylak (İl Tarım ve Orman Müdürü) gelsin, zeytin var mı yok mu baksın. Deştin’de 2 bin yıllık zeytin var” dedi.
İkinci oturumun ardından toplantı sona erdi. Köylüler meclisi yuhalarken, “Deştin çayı özgür akacak” ve “iptal et” sloganları atarak salondan çıktı.
Daha sonra salon dışında açıklamalarda bulunan Muğla Çevre Platformu üyesi Mustafa Tuncaelli, imar planlarının iptaline karşı açtıkları davanın oy çokluğu ile reddedildiğini söyledi. Tuncaelli, şöyle konuştu:
“Seçimlerin ardından yeni yönetim seçildikten sonra Menteşe, Yatağan ve Büyükşehir Belediyesi, bu konuda köylülerimize, yaşam savunucularına, Deştinlilere, herkese söz verdi dedi ki ‘Haklısınız biz sizin yanınızdayız, ilk fırsatta bu işi yapacağız ve bu garabeti komple ortadan kaldıracağız’ ama yapmadılar. Dava açmak zorunda kaldık, şimdi diyorlar ki ‘mahkeme kararı var.’ Mahkeme komik bir karar vermiş, dün komik bir karar geldi elimize. Daha gerçekleşmemiş olan üçüncü ÇED, aslında ikinci ÇED’in revizesi, mahkeme tarafından iptali kesinleşmiş olan bu ikinci ÇED’i bakanlık bir genelge ile bir şeyin içine sokmaya çalıştı. Buradan dolayı revize ÇED yapılacak. 28 Kasım’da İDK toplantısı oldu, oraya gittik, orada da itirazlarımızı belirttik, ‘böyle bir şey olamaz’ dedi. Yani bu mahkeme kararıyla iptal edilmiş ÇED, revize geçemez.”
“Hukuki süreç devam edecek ama belediyelerimiz bizi mahkemelerde süründürmesin”
İmar planlarının iptali davasının oy çokluğu ile reddedildiğini söyleyen Tuncaelli, hukuki sürecin devam edeceğini belirterek, “İşte şimdi bu imar planlarının iptal davasında çok ilginçtir, ‘Bu revize ÇED süreci başladı’ diyerek davamız oy çokluğu ile reddedildi. Orada bir hakim gerçekten bizim bu talebimizi kabul ediyor, imar planlarını iptal edilmesi gerektiğini söylüyor belediyenin ama diğer iki hakim ve revize ÇED sürece girdiği için işlemler yapıldığı için ilgili talebimizi reddediyor. Hukuki süreçler devam edecek, onlarla uğraşacağız ama bu yetmez. Burada da belediyelerimizin köylerimizin yanında kalıp bizi mahkemelerde süründürmemeleri gerekiyor” dedi.