Muğla’da Aile Hekimleri Meydanlara İndi

Hak İyileştirmeleri İçin İş Bıraktılar

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2024 14:16
Haber Güncellenme Tarihi: 02.12.2024 14:16

Muğla’nın Menteşe ilçesinde, Genel Sağlık İş, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Muğla Şubesi ve Birlik ve Dayanışma Sendikası, aile hekimlerinin haklarının iyileştirilmesi amacıyla basın açıklaması düzenledi. Türkiye genelinde aile hekimlerinin başlattığı 1 haftalık iş bırakma eylemine Muğla'dan da destek geldi.

Aile Hekimlerinden "Eziyet Yönetmelikleri" Tepkisi

Eylemin ilk gününde yapılan açıklamada, aile hekimleri adına konuşan Birlik ve Dayanışma Sendikası Muğla Temsilcisi Can Kirişçi, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine ve ücretli hale gelmesine karşı olduklarını belirterek, mevcut düzenlemelerin sağlık çalışanlarının ve halkın ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade etti. Kirişçi, "Yapılan düzenlemelerin hiçbiri halkımız ve hizmet sunan sağlık emekçileri açısından kalıcı çözüm getirmiyor. Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık hizmetleri ücretli olma yolunda hızla ilerliyor. Unutmayın sağlıkta ticaret ölüm getirir" dedi.

Aile Hekimliği Yönetmeliği Eleştirildi

Ayrıca, Kirişçi, Ekim ayında Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin sağlık emekçilerinin ve hekimlerin özlük hakları ile çalışma koşullarını iyileştirmek yerine mevcut sorunları derinleştirdiğini söyledi. Geçtiğimiz Kasım ayında bu yönetmeliğin geri çekilmesi talebiyle 3 günlük iş bırakma eylemi düzenlediklerini hatırlatan Kirişçi, taleplerinin karşılanmaması halinde, 2-6 Aralık tarihleri arasında 5 günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

Yeni Kanun Teklifi Tehdit Ediyor

Kirişçi, ayrıca 25 Kasım’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifine dikkat çekti. Bu değişikliklerin yasalaşması durumunda, aile hekimliği hizmetlerinin ücretlendirilmesinin ve özelleştirilmesinin önünün açılacağını vurgulayan Kirişçi, "Bu değişiklikler ile geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin, etkili ve güvenilir bilimsel veriler olmadan aile sağlığı merkezlerinde paralı olarak yapılması gündeme gelebilir. Aile Sağlığı Merkezlerinin asli görevini yerine getirmesi engellenmiş olacak ve bu durum halkın güvenini sarsacaktır" diye konuştu.

Sağlıkta Özgürlük ve Güvenlik İsteniyor

Aile hekimleri, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve ücretli hale getirilmesi gibi uygulamalara karşı çıkarken, ücretsiz birinci basamak sağlık hizmetlerinin korunması ve aile sağlığı merkezlerinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu eylemle, sağlık hizmetlerinin kamusal bir hak olarak kalması gerektiği mesajını veren aile hekimleri, sağlık emekçilerinin ve halkın haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti.