SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

##Asgariücret

Muğla Vakti - #Asgariücret haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, #Asgariücret haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Metin Ergun’dan sert sözler  “açlık sınırı asgari ücreti geçti” Haber

Metin Ergun’dan sert sözler “açlık sınırı asgari ücreti geçti”

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 2025 Ocak ayında açlık sınırının 22 bin 131 TL’ye çıktığını açıkladı. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, "Asgari ücret, açlık sınırının üstünde olmalı ve enflasyona göre yılda en az dört kez yenilenmelidir" dedi. TÜRK-İŞ, Ocak ayında açlık sınırının 22.131 TL’ye yükseldiğini bildirdi. Geçen ay açlık sınırı 21 bin 83 lira olarak belirlenmişti. Böylelikle açlık sınırı, 22 bin 104 lira olan asgari ücreti ilk aydan aşmış oldu. İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, yaptığı açıklamada, "2025 yılının ilk ayında açlık sınırı 22.131 TL’ye yükseldi, Yani asgari ücretten (22.104 TL) daha fazla. Bir dört kişilik ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gereken gıda masrafı asgari ücreti aşıyor. TÜRK-İŞ verilerine göre, yoksulluk sınırı ise 72.088 TL’ye ulaştı. Gıda ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar her geçen gün artıyor" dedi. “ASGARİ ÜCRET, AÇLIK SINIRININ ÜSTÜNDE OLMALI” Ergun, vatandaşın alım gücünü koruyacak kalıcı önlemler alınması gerektiğini belirterek, "Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 28.756 TL olarak belirlendi. Bu durum, milyonlarca vatandaşımızın yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor. Ne Yapılmalı? Asgari ücret, açlık sınırının üstüne çıkarılmalı ve yıl içinde en az dört kez enflasyona göre güncellenmelidir. Emeklilere gerçek enflasyon oranında zam yapılmalı, en düşük emekli maaşı yoksulluk sınırına yaklaştırılmalıdır. Enflasyonu düşürecek, vatandaşın alım gücünü koruyacak kalıcı çözümler hayata geçirilmelidir" dedi.

Arabuluculukta ücret tarifesi belirlendi Haber

Arabuluculukta ücret tarifesi belirlendi

Resmi Gazete'de yayımlanan 2025 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi'ne göre, çeşitli hukuk dallarındaki uyuşmazlıkların çözümü için belirlenen ücretler 1 Ocak 2025 itibariyle uygulanmaya başlanacak. Aile hukuku, işçi-işveren ilişkileri, tüketici uyuşmazlıkları, ticari ihtilaflar ve kira davaları gibi farklı kategorilerdeki uyuşmazlıklar için belirlenen saatlik ücretler, taraf sayısına göre değişiklik gösterecek. Aile Hukuku, İşçi-İşveren ve Tüketici Uyuşmazlıklarında Ücretler Aile hukuku, işçi-işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında, 2 taraflı davalarda taraf başına bir saatte 785 lira ücret talep edilecek. 3-5 kişilik taraf sayısı olan uyuşmazlıklarda, taraf sayısına bakılmaksızın bir saat için 1650 lira, 6-10 kişilik taraflı davalarda 1750 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olduğu davalarda ise 1850 lira ücret alınacak. Ticari Uyuşmazlıklarda Yeni Ücretler Ticari uyuşmazlıklarda, taraf sayısına göre ücretler şu şekilde belirlendi: 2 kişilik taraflı davalarda bir saat ücreti 1150 lira olacak. 3-5 kişi taraf olduğunda ücret 2 bin 350 lira, 6-10 kişi taraf olduğunda ise 2 bin 450 lira olarak uygulanacak. 11 ve daha fazla tarafın olduğu ticari uyuşmazlıklarda ise arabulucu ücreti 2 bin 550 lira olacak. Kira Uyuşmazlıklarında Ücret Artışı Kira, komşu hakkı ve Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar için belirlenen ücretler ise 835 liradan başlayacak. 2 kişinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda taraf başına bir saat için 835 lira ücret alınacakken, 3-5 kişinin taraf olduğu davalarda ücret 1750 lira, 6-10 kişi için 1850 lira ve 11 kişi ve üzeri tarafların olduğu davalarda ise 1950 lira olarak belirlendi. Ortaklık Giderilmesi ve Diğer Uyuşmazlıklar Ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarında ise 2 taraflı davalarda taraf başına bir saatte 900 lira ücret alınacak. 3-5 kişi taraf olduğunda ücret 2 bin lira, 6-10 kişi için 2 bin 100 lira, 11 ve üzeri taraf için ise 2 bin 200 lira olacak. Para ile Değerlenebilen Uyuşmazlıklarda Ücret Oranı Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen uyuşmazlıklarda, üzerinde anlaşılan miktarın ilk 300 bin liralık kısmı için bir arabulucu görev alırsa yüzde 6, birden fazla arabulucu görev alırsa yüzde 9'luk bir ücret alınacak. Yeni tarifeye göre, arabuluculuk hizmetlerinin ücretleri 2025 yılı itibariyle belirlenen rakamlar üzerinden uygulanacak ve tarife 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu düzenlemeyle, adil ve düzenli bir ücret uygulamasının sağlanması hedefleniyor.

İki bakanlıktan işletmelere uyarı Haber

İki bakanlıktan işletmelere uyarı

Ticaret ve Tarım ve Orman Bakanlıkları, 2025 yılı için net 22 bin 104 lira olarak belirlenen asgari ücret artışını fırsat olarak görerek, ürün ve hizmet fiyatlarını haksız şekilde artırmaya çalışan işletmelere karşı uyarılarda bulundu. Bakanlıklar, fahiş fiyat uygulamalarının, özellikle tarımsal girdi fiyatları ile sebze, meyve, et ve süt gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarının artması durumunda, gerekli denetimlerin yapılarak en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılı asgari ücretinin belirlenmesinin ardından, işçilik maliyetlerinin artışını bahane ederek fiyatları haksız bir şekilde yükselten işletmelerin Ticaret Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde takip edileceğini açıkladı. Bakanlık, "Fiyatları fahiş şekilde artırarak, suni dalgalanmalarla piyasayı manipüle etmeyi amaçlayanlara karşı güçlü ve kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadeleriyle piyasada düzeni koruyacaklarını belirtti. "Asgari Ücret Artışı Fiyatlara Yansımamalı" Ticaret Bakanlığı da asgari ücret artışının fiyat artışına dönüştürülmesine karşı uyarılarda bulundu. Bakanlık, "Asgari ücretin artış oranını sanki tüm maliyet işçilikmiş gibi fiyatları da aynı artış oranında artırmaya çalışanları bir kez daha uyarıyoruz. İşçilik maliyeti, toplam maliyetin sadece bir bölümü oluşturur" diyerek, fiyat artışlarının asgari ücret artış oranında yapılmasının doğru olmadığını vurguladı. Bakanlıklar, denetimlerin sıkı şekilde devam edeceğini ve fiyatları haksız şekilde artıran işletmelere karşı en ağır tedbirlerin uygulanacağını belirtti. Denetimler, Ticaret ve Tarım Bakanlıklarına bağlı ekipler tarafından yapılacak ve vatandaşlardan gelen şikayetler de dikkate alınacak. Fahiş Fiyatlara Yüksek Ceza Uyarısı Bakanlıklar açıklamalarında, 2025 yılı itibariyle denetim cezalarının yüzde 43,93'lük yeniden değerleme oranında artırılacağını hatırlatarak, "Vatandaşlarımızı mağdur etmeyi amaçlayan fahiş fiyat uygulamaları, yeni ceza tutarları üzerinden en ağır şekilde cezalandırılacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, işletmelerin haksız fiyat artışlarına karşı vatandaşların Ticaret Bakanlığına şikayet yapmaları gerektiği de vurgulandı. Bu açıklamalar, asgari ücret artışının ardından fiyatların aşırı şekilde yükselmesi ve vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Asgari ücrette 3. görüşme yarın Haber

Asgari ücrette 3. görüşme yarın

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Üçüncü Toplantısı Yarın Yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonun üçüncü toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında yarın yapılacak. Bu toplantı, asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreçte önemli bir adım olacak ve tarafların telaffuz edeceği ilk rakamlar masaya yatırılacak. Yeni asgari ücretin belirlenmesi, doğrudan 7 milyon çalışanı ve dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiriyor. İlk toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştiren komisyon, ikinci toplantısını 16 Aralık’ta yapmıştı. Yarın yapılacak üçüncü toplantıda işçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Toplantıda Teklifler Bekleniyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, üçüncü toplantının ardından önümüzdeki hafta içinde neticelendirmenin planlandığını belirtti. Işıkhan, "İşçi ve işveren kesimlerimizden artık bir teklif bekliyoruz. Bu teklifi aldıktan sonra tekrar başkanlarımızla görüşeceğiz ve önümüzdeki hafta içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Bakan Işıkhan, dördüncü bir toplantının olup olmayacağına ilişkin ise, "Üçüncü toplantımızı bir gerçekleştirelim. Ondan sonraki duruma bakarız. Ama artık ücret tekliflerinin komisyonumuza gelmesini bekliyoruz" dedi. Mevcut Asgari Ücret ve Maliyet Halihazırda, 2024 yılı için asgari ücret brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net ise 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu maliyetin 20 bin 2 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşu ise işveren işsizlik sigorta fonu olarak hesaplanıyor. Asgari ücret, yalnızca işçinin maaşını değil, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası (GSS) primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve raporlu çalışanların ücretleri gibi birçok kalemi de etkiliyor. Bu nedenle asgari ücretin belirlenmesi, geniş bir ekonomik etki alanına sahip. Komisyonun çalışmaları, işçi ve işveren kesimlerinin karşılıklı görüşmeleriyle devam edecek ve yeni asgari ücretin önümüzdeki dönemde açıklanması bekleniyor.

Asgari ücrette gözler üçüncü toplantıda Haber

Asgari ücrette gözler üçüncü toplantıda

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk iki toplantı gerçekleştirilirken, gözler taraflarca rakam telaffuz edilmesi beklenen üçüncü toplantıda. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı 10 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yapıldı. Bakan Işıkhan'ın başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. İlk toplantıda taraflar görüşlerini dile getirdi. Görüşmeler kapsamında ikinci toplantı yine Bakanlığın ev sahipliğinde dün yapıldı. Basına kapalı yapılan bu toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri ekonomik verilere dair sunum yaptı. Görüşmelerde en kritik nitelikteki üçüncü toplantı için tarih açıklanmazken, taraflarca telaffuz edilecek ilk rakamlar bu toplantıda masada olacak. Üçüncü toplantının ardından dördüncü toplantının da en kısa sürede yapılması ve 2025'te geçerli olacak asgari ücret rakamının gelecek hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor. Mevcut asgari ücret net 17 bin 2 lira Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemi de etkiliyor.

Asgari ücret maratonu sürüyor Haber

Asgari ücret maratonu sürüyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında bugün ikinci toplantısını yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, 10 Aralık'ta başlayan süreç bugün saat 14.30'da devam edecek. Bu toplantıda, ekonomik veriler ve raporlar masaya yatırılacak ve yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik önemli adımlar atılacak. Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri de katılacak. Ekonomik veriler, komisyon üyeleriyle paylaşılacak ve ardından işçi ve işveren tarafları arasında pazarlık süreci başlayacak. Ancak henüz herhangi bir rakam telaffuz edilmedi. İlk toplantıda taraflar görüşlerini dile getirmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İstihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal koşulları detaylı şekilde analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetini gözeten, adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz." demişti. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise enflasyon oranlarının belirlemede dikkate alınmayacağını, insanların yüzünü güldürecek bir ücretin belirlenmesini beklediklerini ifade etmişti. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise sürecin, sadece işverenleri değil, çalışanların alım gücünü de gözeterek yürütüleceğini belirtmişti. Asgari Ücret Belirleme Süreci Asgari ücret, 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplanıyor ve oy çokluğuyla karar alıyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Mevcut Asgari Ücret 2024 yılı için belirlenen asgari ücret, net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Brüt asgari ücret ise 20 bin 2 lira 50 kuruş. İşverene maliyet ise, brüt asgari ücretin yanı sıra sosyal güvenlik primi ve işveren işsizlik sigorta fonu dahil olmak üzere 23 bin 502 lira 94 kuruş olarak hesaplanıyor. Yeni asgari ücretin, hem çalışanların alım gücünü artırması hem de işverenleri zor durumda bırakmaması bekleniyor. Komisyonun çalışmaları, Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, tüm toplumu ise dolaylı olarak etkiliyor.

Asgari Ücrette İkinci Toplantı Ne Zaman Yapılacak? Haber

Asgari Ücrette İkinci Toplantı Ne Zaman Yapılacak?

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı pazartesi günü yapılacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyon, 10 Aralık'taki ilk toplantısıyla süreci başlatmıştı. Yeni asgari ücretin belirlenmesi, Türkiye genelinde 7 milyona yakın çalışanı doğrudan etkileyerek, toplumun büyük bir kesimini ilgilendiriyor. İkinci Toplantı Pazartesi Günü Saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk toplantının ardından, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını pazartesi günü saat 14.00’te yapacak. Komisyon, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde işçi ve işveren taraflarının görüşlerini değerlendirerek, adil bir ücret belirlemeyi hedefliyor. İlk Toplantıya TÜRK-İŞ ve TİSK Katıldı İlk toplantıya işçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. İşçi heyetinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetinin başkanlığını ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç üstlendi. İşçi heyetinde, aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer aldı. Bakan Işıkhan: "Adil Bir Asgari Ücret Belirlemeyi Hedefliyoruz" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret belirleme sürecinde işçi ve işveren temsilcilerinin görüşlerini dinleyerek, adaletli bir ücret belirlemeyi amaçladıklarını belirtti. Bakan Işıkhan, asgari ücretin sadece genel bir ücret değil, çalışanlara ödenecek minimum ücret olduğunu vurgulayarak, ekonomik göstergeleri, enflasyonu, vatandaşın satın alma gücünü ve istihdamı da dikkate alarak karar alacaklarını ifade etti. Mevcut Asgari Ücret ve İşverene Maliyeti Halen geçerli olan asgari ücret, bir işçi için brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, net ise 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene olan toplam maliyet ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu maliyetin 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Asgari Ücretin Etkilediği Alanlar Asgari ücretteki artış, yalnızca doğrudan asgari ücretle çalışanları değil, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretleri de artırıcı bir etki yaratıyor. Ayrıca, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, staj ücretleri gibi pek çok yasal düzenlemede de asgari ücret ölçü kabul ediliyor. Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor? Asgari ücret, 5’er temsilciden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından çağrılan komisyon, aralık ayında dört kez toplanarak yeni ücreti belirliyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar alırken, eşitlik durumunda Komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğu kabul ediliyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.