SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

##Egededeprem

Muğla Vakti - #Egededeprem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, #Egededeprem haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Valinin başkanlığında toplanıldı; Gündem Ege'deki deprem senaryoları Haber

Valinin başkanlığında toplanıldı; Gündem Ege'deki deprem senaryoları

Ege Denizi’nde yaşanan depremler nedeniyle oluşabilecek riskler, Muğla Valisi İdris Akbıyık başkanlığında düzenlenen toplantıda değerlendirildi. AFAD başta olmak üzere ilgili tüm kurumların katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından Vali Akbıyık açıklamalarda bulundu. Riskleri En Aza İndirmek İçin Çalışmalar Sürüyor Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğin yol açabileceği muhtemel senaryoların ele alındığını belirten Vali Akbıyık, “İlk andan itibaren AFAD Başkanlığı ile koordineli bir şekilde yerel yönetimlerimiz, güvenlik güçlerimiz, akademisyenlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, riskleri en aza indirerek afetlere karşı hazırlıklı olmaktır.” dedi. Erken Uyarı Sistemleri ve Acil Müdahale Planları Gözden Geçirildi Toplantıda deprem ve tsunami risklerine karşı erken uyarı sistemleri ile acil müdahale planlarının ayrıntılı bir şekilde ele alındığını belirten Vali Akbıyık, “Senaryolar kapsamında mevcut tehlike ve risk haritaları güncellenerek ‘Tsunami Tahliye Planı ve Yürüyüş Süreleri Haritaları’ oluşturulmuştur. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde hazırlanan Muğla İl Afet Müdahale Planı kapsamında 23 çalışma grubunun yapacağı çalışmalar değerlendirilmiş, kapasite ve ihtiyaç analizleri yapılmıştır.” ifadelerini kullandı. Bodrum ve Datça’da İkaz ve Alarm Sistemleri Kuruldu Muğla İl Risk Azaltma Planı kapsamında çalışmaların hızlandırıldığını aktaran Akbıyık, “Bodrum ilçemizde 2019 yılından beri faaliyet gösteren tsunami erken uyarı sistemlerinin AFAD afet yönetimi ve karar destek sistemine entegrasyonu kontrol edilmiştir. Ayrıca Bodrum’daki ikaz ve alarm sistemlerinin bakım ve kontrolleri tamamlanmış, Datça ilçemize de yeni bir ikaz ve alarm sistemi kurulmuştur. Olası bir afet anında müdahaleyi güçlendirmek amacıyla 7 ilimizden 40 arama-kurtarma personeli Bodrum ve Datça ilçelerine konuşlandırılmıştır.” dedi. “Sosyal Medyadaki Dezenformasyona İtibar Etmeyin” Son günlerde basında denizlerde su çekilmesi ile ilgili haberlerin yer aldığına dikkat çeken Akbıyık, bu durumun meteorolojik bir olay olduğunu ve Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilikle ilgisinin bulunmadığını belirtti. Sürecin AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi, Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanları tarafından yakından takip edildiğini vurgulayan Akbıyık, “Vatandaşlarımızın sosyal medyada yayılan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemelerini, doğru bilgiye ulaşmak için resmi kaynakları takip etmelerini özellikle rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Ege Denizi'ndeki art arda depremler sonrası Muğla’da riskli yapılar tespit edilecek Haber

Ege Denizi'ndeki art arda depremler sonrası Muğla’da riskli yapılar tespit edilecek

Ege Denizi'ndeki art arda depremler ve sismik aktiviteler sonucu, İzmir'de CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek koordinasyonunda bir Deprem Eylem Planı toplantısı düzenlendi. Toplantıya Muğla, İzmir, Aydın, Denizli ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanları katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın ev sahipliğinde düzenlenen bu toplantıda, CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ve Murat Bakan ile birlikte Aydın, Denizli, Manisa ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanları, afet önlemleri hakkında görüş alışverişinde bulundu. Toplantının ardından, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, deprem riskleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aras, 'Depremler olduğu bölgeler bize oldukça yakın. Prof. Dr. Celal Şengör ile Muğla'da bu konuyu konuşma fırsatı bulduk. Şengör, Muğla için doğrudan bir tehlike olmadığını fakat yakınlarında oluşabilecek bir depremin veya yanardağ patlamasının bölgemizde etkili olabileceğini söyledi.' dedi. 'Olası depremlere karşı hazırlık yapıyoruz' Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, deprem riskine karşı kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Aras, 'Öncelikle bir deprem çalıştayı düzenleyerek hangi kurumların hangi görevleri üstleneceğini netleştirdik. İlçe belediyelerimiz ve ilgili kurumlar çalışmalarını sürdürüyor. İmar planlarında riskli bölgeleri tespit edip mikrobölgeleme çalışmaları yapmamız gerekiyor. İlçelerdeki mevcut yapı envanterini çıkararak riskli yapıları belirliyoruz. Bu şekilde, olası bir depremde etkilenecek yapıları ve senaryoları önceden tahmin edebiliyoruz.' dedi. 'Riskli yapıları belirliyoruz' Aras, riskli yapıların tespitine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını belirterek, 'İlçelerimizde yıkılma riski olan binaları tespit ederek kentsel dönüşüm ya da yerinde dönüşüm projeleriyle bu sorunu çözmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca acil eylem planları oluşturup, kriz masaları kuruyor ve depremden etkilenecek yaşlılar, çocuklar ve kadınlar gibi gruplar için özel planlamalar yapıyoruz.' diye konuştu. Muğla için 'Erken Uyarı Sistemi' Çalışmaları Muğla’nın turizm kenti olması sebebiyle tsunami riskine de vurgu yapan Aras, 'Geçmiş dönemde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile iş birliği yaparak erken uyarı sistemleri çalışmalarına başlamıştık. Halihazırda Bodrum'da kullanılan bu sistemi tüm Muğla kıyılarına yaygınlaştırmak için görüşmelerimiz sürüyor. Böylece, sadece geçmişte risk taşıyan yapıları dönüştürmekle kalmıyor, gelecekte inşa edilecek yapıların da sağlam olmasını sağlamak için çalışıyoruz.' dedi. Aras, '1999 depremi sonrasında bir Deprem Vergisi getirilmişti. Sonradan bu vergi İletişim Vergisi olarak adlandırıldı. 24 yıldır bu Deprem Vergisi toplanıyor, yaklaşık 42 milyar dolar. Eğer bu 42 milyar dolar konutların yenilenmesi veya dönüşümü için harcansaydı, toplamda 1 milyon 300 bin konut yenilenmiş olurdu.' şeklinde sözlerini tamamladı.

Büyükşehir 'Deprem Kriz Masası' Kurdu ! Haber

Büyükşehir 'Deprem Kriz Masası' Kurdu !

Muğla Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde oluşturulan kriz masası, AFAD ve 13 ilçe belediyesi ile diğer ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde hareket ederek, olası bir depremin olumsuz etkilerini en aza indirmek için kapsamlı bir risk analizi yapacaktır. Bu çerçevede, bölgedeki kritik noktalar belirlenerek acil durum müdahale planları gözden geçirilecektir. Deprem tehlikesine karşı acil toplanma alanları belirlendi. Muğla Büyükşehir Belediyesi, deprem tehlikesine karşı şehirdeki yetkili kurumlarla beraber acil toplanma alanlarını belirledi. Bu çerçevede, 13 ilçede toplamda 617 acil toplanma noktası tespit edildi. Fiziksel uygunluğu değerlendirilen alanlardaki eksik işaretler yenilenecek ve mevcut işaretlerin bakımı hızla yapılacaktır. Muğla genelinde kişi başı düşen acil toplanma alanı 3,98 metrekare olarak belirlenirken, olası bir afet senaryosu için 37 geçici barınma alanı oluşturuldu. Kamp alanlarında, çadır, battaniye, yastık, çarşaf, bot ve kıyafet gibi temel yaşam malzemelerinin bulunduğu dört konteyner hazır hale getirildi. Büyükşehir Belediyesi, depreme hızlı müdahale için hazırlıklarını güçlendiriyor. Afet anında ihtiyaç duyulan yardımların toplanarak afetzedelere ulaştırılması için Muğla genelinde 6 farklı noktada yardım merkezleri kurulmuştur. Bu merkezlerde toplanacak yardımların kayıt altına alınması ve etkin dağıtımı amacıyla gerekli altyapılar tamamlandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, olası bir deprem için barınma çadırı, uyku tulumu, konteyner mutfak, ısıtıcı, ocak, yastık ve nevresim takımları gibi temel ihtiyaç malzemelerini envanterine katarak afet sonrası hızlı müdahale kapasitesini artırdı. Ayrıca, kriz anında iletişimin kesintiye uğramaması adına 14 uydu telefonu ve telsiz sistemi kuruldu. Bu sayede, afet esnasında kesintisiz ve etkin iletişim sağlanarak koordinasyon süreçlerinin aksamadan devam etmesi hedefleniyor. Başkan Aras: “Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız” Başkan Aras, deprem riski karşısında alınacak tedbirlerin yaşamsal önemde olduğunu vurgulayarak, “Ege Denizi’ndeki depremler, bölgesel deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Muğla’nın deprem bölgesinde yer aldığı farkındalığı ile ilçe belediyelerimiz ve AFAD ile beraber çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öncelikli hedefimiz, halkımızın güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak ve potansiyel riskleri en aza indirmektir” dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.