Ege Denizi’ndeki sismik hareketler sonrası AFAD açıklama yaptı
Ege Denizi’ndeki sismik hareketlilik devam ederken, AFAD merkezinde Santorini adası ile ilgili yapılan toplantıda sismik aktivite ve risk değerlendirmesi yapıldı.
Toplantı sonrasında paylaşılan yazılı bilgilendirme öne çıkan unsurları verdi.
Açıklamada "İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Münir Karaloğlu başkanlığındaki toplantıda; 28 Ocak 2025 tarihinden bu yana Ege Denizi, Santorini Adası ve yakınlarında gözlenen sismik hareketlerin, olası güçlü bir deprem, tsunami veya volkanik patlama halinde Türkiye kıyılarına etkileri ve alınan önlemler, AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile uzman bilim insanları tarafından değerlendirildi" denildi.
BÖLGEDEKİ HAREKETLİLİK HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?
Bilgilendirmede şu detaylar yer aldı:
"Bölgede gelişen deprem fırtınası nedeniyle, 7 Şubat 2025 itibarıyla 3 büyüklüğünden fazla olan deprem sayısı 761’e ulaştı. En büyük deprem ise 5,2 Mw büyüklüğünde kaydedildi. Depremler, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 km kuzeydoğusuna yoğunlaşmakta ve derinlikleri 5 km ile 25 km arasında değişmektedir. Türkiye kıyılarına en yakın deprem ise 140 km mesafede gerçekleşmiştir. Depremler, Santorini’nin 6,5 km kuzeydoğusundaki su altı kraterine sahip Kolumbo volkanının bulunduğu bölgede yoğunlaşmaktadır.
2011-12 YILLARINDA DA YOĞUN SİSMİK HAREKETLİLİK GÖZLEMLENMİŞTİ
Bölgede kaydedilen son volkanik patlama 1950 yılına aittir. Santorini Adasının kuzeydoğusunda bulunan denizaltındaki Yamurgi (Amorgos) fayında ise 1956’da 7,5 Mw büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bu bölgede süregelen sismik aktivitenin volkanik harekete neden olma riskinin düşük olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte, 2011-2012 yıllarında benzer türde sismik yoğunluk 14 ay sürdü ve volkanik aktiviteye dönüşmedi.
TÜRKİYE İÇİN POTANSİYEL TEHLİKELER NELERDİR?
Tarihsel kayıtlarda olduğu gibi, olası bir patlama ile volkanlardan çıkan ince volkanik külün ya da depremin ardından oluşabilecek tsunami tehlikesinin ülkemize kadar ulaşması olasılığı mevcuttur.
HANGİ TEDBİRLER ALINDI?
Sismik aktivitenin başladığı andan itibaren, AFAD Deprem Danışma Kurulu, MTA Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile diğer uzmanlardan oluşan bir ekip durumu sürekli izlemektedir. İzmir, Aydın, Muğla illerine imkanı uyarılar yapmak adına mobil siren sistemleri sağlanmıştır.
ACİL DURUM HAZIRLIKLARI TAMAMLANIYOR
Olası acil durumlar için bilgilendirme sistemimiz aracılığıyla vatandaşlarımıza SMS mesajları gönderilebilecektir. İzmir, Aydın, Muğla Valilikleri emrine, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sivas ve Samsun İl AFAD Müdürlüklerinden takviye personel ve araç-gereç desteği sağlanmıştır. Kandilli Rasathanesi Tsunami Uyarı Sistemi ile AFAD Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) entegrasyonu tamamlanmış olup, tsunami uyarıları tüm kullanıcılarımıza hızla ulaşabilecektir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, potansiyel volkanik gaz ve kül dağılımını günlük olarak analiz etmektedir. Ayrıca, AFAD İl ve Birlik Müdürlükleri teyakkuz halindedir ve gerekli hazırlıklarını yapmıştır.
10 Şubat’tan itibaren AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ile Deprem Danışma Kurulu ve bilim insanlarından oluşan bir heyet tarafından, Muğla, Aydın ve İzmir illerinde bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir.
Yunanistan’daki üniversiteler ve araştırma merkezleriyle bilimsel bilgi paylaşımı yapılmaktadır.
VATANDAŞLAR İÇİN DEZENFORMASYON UYARISI
AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Danışma Kurulu ve ülkemizin bilim insanları koordinasyonlu olarak sismik aktiviteyi izlemekte ve resmi açıklamalar yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın sosyal medya dezenformasyonuna karşı resmi açıklamaları takip etmeleri önemle duyurulur.”