Taşıt ilanlarında yeni dönem başladı
"Elektronik İlan Doğrulama Sistemi" (EİDS) aşamalarından yetki doğrulaması sayesinde, ilan platformlarında sadece taşıt sahibinin kendisi, birinci ve ikinci derece aile bireyleri, eşi veya belirlenen yetki belgeli temsilciler tarafından taşıt ilanı verilebilecektir.
Taşıt sahipleri, ilan verme yetkisini oto galeri işletmelerine vermek istediklerinde, bu işlemi e-Devlet üzerinden oluşturulan yetkilendirme ekranından yapabileceklerdir.
Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:
Ticaret Bakanlığı olarak, kayıt dışı ticari faaliyetlerin ikinci el otomotiv sektöründe sona erdirilmesi ve elektronik ilan platformlarında kimliksiz üyeliklerle yayımlanan sahte, yanıltıcı veya yanlış bilgi içeren ilanların ve spekülatif fiyat artışlarının neden olduğu tüketici zararlarının önlenmesi amacıyla tedbirlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz.
İkinci el otomotiv ticaretinde yetkin kişilerin yer alması ve kayıt dışı faaliyetlerin azaltılması amacıyla, Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemeleri doğrultusunda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan kişilerin Bakanlık'tan yetki belgesi alması gerekmektedir. 2024 yılı itibariyle, Bakanlık 26.627 işletmeye yetki belgesi sağlamıştır.
Bakanlığımız, işletmelerin yetki belgelerini kolayca almalarını teşvik etmekte ve düzenlemeleri hayata geçirirken, kayıt dışı ticareti önlemek amacıyla ticari faaliyetleri yakından izlemektedir.
Yetkilendirme doğrulaması taşıt ilanlarında uygulanmaya başlamıştır
Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomotiv sektöründe sahte ilanları önlemek ve tüketici mağduriyetlerini engellemek için ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğu getirmiş ve bu amaçla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ni (EİDS) oluşturmuştur.
İlan platformları ile EİDS arasında kurulan entegrasyon sayesinde, 1 Kasım 2023'den itibaren taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapılmakta, doğrulama sağlamayan kişilerin ilan vermeleri engellenmektedir.
EİDS'nin ikinci aşaması olan yetki doğrulaması bugün itibarıyla hayata geçirilmiş olup, bu aşamayla birlikte taşıt ilanları, sadece taşıt sahibinin kendisi, birinci ve ikinci derece akrabaları, eşi veya taşıt sahibi tarafından yetkilendirilen yetki belgeli işletmelerce verilmektedir. Taşıt sahipleri, ilan verme yetkisini oto galeri işletmelerine e-Devlet Kapısı üzerinden sağlanan bir ekran ile verebileceklerdir.
Yetkilendirme doğrulaması uygulaması bugün başlamış olup, 1 Nisan 2025'e kadar bir geçiş süreci planlanmıştır. Bu tarihe kadar yetki doğrulaması tamamlanmadan da ilan verilebilecekken, geçiş sürecinin sonunda yetkilendirme doğrulaması zorunlu hale gelecektir. Böylece, 1 Nisan 2025 itibarıyla yetki doğrulaması olmadan ilan verilemeyecek ve yetki belgesi olmayan oto galeriler ilan yayınlayamayacaktır.
Bakanlığımız tarafından ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulama yükümlülükleriyle birlikte sahte ve yanıltıcı ilanların, bu ilanların tetiklediği spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin, ayrıca kayıt dışı galeri faaliyetlerinin önlenmesi hedeflenmektedir.
Aynı zamanda, bu düzenleme sosyal medya da dahil olmak üzere elektronik ortamdaki tüm ilanları kapsamakta olup, bu tür ilanlar yönetmelik hükümleri çerçevesinde Bakanlık tarafından detaylı biçimde izlenmektedir.