SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yatağan Termik Santrali Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Muğla'da Yatağan Elektrik Üretim AŞ'nin yer altı kömür ruhsatı iptal edilince kömür tedarikinde kriz yaşanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2025 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 11.02.2025 15:18
Kaynak: Muğla Vakti
Yatağan Termik Santrali Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Muğla’da faaliyet gösteren ve yer üstü kömür rezervleri tükenen Yatağan Elektrik Üretim AŞ’nin yer altı kömür ruhsatı iptal edildi. Kararın ardından santral kömür tedarikinde büyük bir kriz yaşarken, tesisin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

8 Bin Kişiyi Etkileyecek Kriz Kapıda

Uzun süredir kömür sıkıntısıyla mücadele eden santralde çalışan 2 bin işçi ve aileleriyle birlikte yaklaşık 8 bin kişi, işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Türk-İş’e bağlı Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, santralin yıllık 5 milyon ton yerli kömüre ihtiyaç duyduğunu belirterek, şu anda başka bölgelerden yüksek maliyetle kömür temin edilerek yarı kapasite ile üretim yapıldığını söyledi.

Santralin, tam kapasiteyle çalıştığında yılda 3,3 terawatt saat (TWh) elektrik üreterek ekonomiye 225 milyon dolarlık katkı sağladığını vurgulayan Erçelik, kömür tedarikine çözüm bulunmazsa tesisin tamamen kapanabileceğini belirtti.

Mahkeme Kararı Kömür Krizini Derinleştirdi

Santral, yer altı rezervlerinden kömür çıkarabilmek için çalışmalar başlatmış ancak Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında yer altı arama ruhsatının iptali için dava açmıştı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nin iptal kararı vermesi üzerine santralin kömüre erişimi tamamen kesildi.

“Sosyoekonomik Kriz Yaşanabilir”

Sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirten Erçelik, “Bu santral sadece enerji üretmiyor, aynı zamanda 2 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kapanması halinde işsizlik artacak, bölge büyük bir ekonomik kayıp yaşayacaktır. Yerli kömür kaynaklarının doğaya duyarlı teknolojilerle değerlendirilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır” diyerek yetkililerden çözüm beklediklerini dile getirdi.

Santralin geleceği belirsizliğini korurken, bölge halkı ve çalışanlar, tesisin faaliyetlerine devam edebilmesi için hükümetten ve ilgili kurumlardan destek bekliyor.

Kaynak: Muğla Vakti

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.